Matau, kad visi čia dar lengvoj ekstazėj, bet nesusilaikysiu ir pakritikuosiu.
1. Per daug scenų, kur visi bėga, griūna, krenta, kaunasi su nesveiku kiekiu priešų, ir... stebuklas! niekam nieko neatsitinka. pfff. Goblinų urvuose norėjosi prasukt.
2. Charakteriai silpnoki. Aš ne iš tų, kur mėgsta ilgas graudulingas / pompastiškas kalbas, bet kažkiek pokalbių reikia. Teikiant pirmenybę normaliem buitiškiem dialogam su gilesnėm mintim tarp eilučių. Kažkaip atgaminu tik porą epizodų, kur veikėjai normaliai bendrauja tarpusavy. Kai dworfai renkasi pas Bilbo (sveikinasi, kalbasi tarpusavy) ir kai dvorfai dalinasi lažybų pinigus. Gal kai žiūrėsiu sekantį kartą, pamatysiu daugiau.

Gal net pavyks rast visą vieną personažą, kuris man bus emociškai artimas. Ir ne, problema ne tame, kad dauguma veikėjų vyriškos giminės. :P
3. Rivendell'as evakuotas ar kaip? Kur visi gyventojai??? Elrondas visus išsiuntė kažkur, o pats smaginasi šaudydamas orkus su penkiais boyfriendais? Kai skaičiau knygą buvo toks jausmas, kad ten tiek daug gyvybės, muzikos, skanaus maisto, linksmų dainuojančių elfų

. Taika ir pilnatvė. Visko daug ir gerai. Kur viskas dingo? PJ sutaupė ant masovkės?

Ir Elrondas biški piemuo...
4. Dauguma scenų atrodo kažkokios skubotos. Toks jausmas, kad "greitai greitai parodom šitą, paskui šitą ir dar paliekam pusę minutės šitam". Keista, turint omeny tai, kad knyga trumpa, o filmai trys. Aš būčiau iškirpus trečdalį scenų. Ok, ketvirtadalį.

Ypač tą dalį su Frodo. Daugiau laiko vertėjo skirt naujų charakterių atskleidimui, mažiau - senų "atsiperkančių" bajerių eskalavimui.
5. Gendalfas turi šiek tiek per daug superpower. Gal taip nekliūtų, jei ŽV filmuose jis būtų aršesnis.
6. Kam reikėjo apš*kt Radagastą? Tiesiogine ir perkeltine prasme.
7. Scena kaip Bilbo skerdžia vargus mane nužudė. Rimtai.
O dabar apie tai kas patiko:
1. Bilbo charakteris - tobulas. 100% hobitiškas. Tik nereikėjo kišt jo į kovines scenas.
2. Smygolas irgi beveik tobulas. Mįslių žaidimo epizodas man patiko. Vis tik neįmanoma (o ir nereikia) padaryt visų dialogų identiškų knygai.
3. Elfai teisingi. Pikti, koviniai. Mėgstu. (Arfas galima buvo iškirpt.

)
4. Nukrypimai nuo knygos pakenčiami ir riboti. Taip, jų yra, bet jie esmės nekeičia. Ir jų mažiau negu ŽV.
5. Filmo pradžia įtraukianti ir įspūdingai nufilmuota. Nežinančiam konteksto padeda susigaudyt apie ką bus kalba, o žinančiam - šiaip smagu pamatyt.
6. Smogas nepasirodo visas, bet galima susidaryt įspūdį kas jis per paukštis.
Jei reiktų vertint balais, šiaip ne taip išspausčiau 7 iš 10. Su išlyga, kad daugiau kartų pažiūrėjus atrasiu daugiau gerų dalykų.