Kalenimas. Garsus kalenimas dantimis.
Sėdžiu ant grindų. Šalta. Paprasti medvilnės drabužiai manęs nesaugo nuo vidinio šalčio, kuris po truputį užplūsta mano kūną. Man kažko trūksta.
Nusipurtau, susisuku į kamuoliuką lyg koks embrionas. Nurimęs pradedu naršyti po savo mintis, ieškau tos priežasties, dėl kurios mane kausto šaltis.
Priežasties nėra. Arba tiesiog jos nerandu. Galbūt tai dėl to, kad eilinį kartą nepasiekiau nieko ir tiesiog stumiu savo gyvenimą?
Gal visa tai todėl, kad apleidau kūrybą? Turbūt taip. Jau seniai nekūriau. Ir dėl to atsirado tuštuma. Mano pasąmonė, lyg laukinis žirgas, stojasi piestu prieš rutiną, prieš paprastą gyvenimą be literatūrinių atsipalaidavimo akimirkų. Mano pasąmonė neišgyvens šioje apgailėtinoje visuomenėje. Ji bus sunaikinta beprasmės "populiariosios" muzikos, skiepijamo noro neišsišokti, būti darnia mechanizmo dalimi.
Ne. Negaliu prarasti savo pasąmonės. Kas tada būsiu? Bukas vaikigalis, kurį valdo laukiniai instinktai ir poreikiai? Psichologinis invalidas, kuris taps visiškai priklausomas nuo bet kokios aplinkos įtakos?
Prisiverčiu atsistoti ir surandu sąsiuvinį. Pirmi žodžiai randa savo vietą eilutėse. Šaltis pradeda atsitraukti. Jau geriau.
Rašau. Šylu, rašau ir nebegalvoju apie šį pasaulį. Aš saugus. Nepriklausomas. Manęs nevaldys šis fizinis pasaulis. Aš nepriklausomas!
Pasamonė pareikalauja daugiau. Jai neužtenka kelių sakinių. Aš paklūstu kaip vergas.
Ar taip užsibaigia mano nepriklausomybė? Ar žmogus - savo pasąmonės vergas?