Skaitau tokius nuostabius atsiliepimus apie žaidimus... Nors imk ir pati parašyk ką nors
Taigi, apie man asmeniškai giliausią įspūdį palikusį žaidimą iš tų, kuriuose buvau. Žaidimas vyko Ketvirtajame Naujametyje, meistrai – Laiqualasse ir Aldarionas. (Ar turėjo žaidimas pavadinimą?) Priešistorė ir mano kventa –
ten. Kventoje, tikiuosi, pastebima ironija, bet prieš žaidimą įsijaučiau į šią pasaulėžiūrą, ne atsitiktinai šį tą primenančią, kartu ir tiesmukiškai šiurpią, ir turinčią aistringo idealizmo. Viduržemės istorijos ištraukos, „Valios triumfas“, specifinė eisena ir laikysena, – ir prieš akis išnyra ne mielosios Rumšiškių muziejaus trobelės, o nušiurusios necivilizuotų vietinių lūšnos...
Jei po tokio geroko laiko tarpo vis neišsisklaido įspūdis – tikrai buvo kažkas tokio. Ir tas kažkas buvo nepaisant ir net padedant viskam, kas berods neturėjo derėti – ir veiksmas vyko ne įprastoje izoliuotoje nuo pašalinių erdvėje, ir įsijautimas į vaidmenis kartais buvo ne per giliausias, ir mūsų Nūmenoras buvo jau ne visai Tolkino Nūmenoras, netgi gerokai ne jis – ten, kaip bebūtų, Ištikimieji niekada nenutarė versti Karaliaus. Bet tokie mes Ištikimieji tebuvom, ne vienas – neseniai buvęs Karaliaus žmogus. O gal net ir ne buvęs. Kai kurios siužeto detalės buvo paprasčiausiai nesklandžios, tačiau mūsų visų pastangų ir stebuklingos sėkmės dėka mano veikėjai beveik viskas susirišo į vientisą, įtaigų paveikslą. Man siužetas nebuvo visiškai laisvas, nes žinojau, kuria kryptimi norėčiau vesti veikėją, tačiau nežinojau, kaip viskas įvyks. Mano kaip žaidėjos pastangos buvo sutelktos į chaotiškos aplinkos integravimą ir įprasminimą veikėjai. Ir žaidime buvo tos nepaprastos akimirkos, kai ši funkcija nuslinkdavo ten, kur ji ir turi būti – į foną, ir dėmesio centre likdavo tik žaidybinė situacija. Buvo akimirkos, kai ne tik aš, bet ir veikėja nuoširdžiai nebežinojo, kas bus, kas ji dabar, ar tebeapsimetinėja, ar jau iš tikrųjų yra kitoje pusėje, ar rytoj ji atliks savo pareigą ir praneš apie karštakošius sukilėlius, ar taps niekinga išdavike šiame suveltame pasaulyje, kur šitiek buvusiųjų savų parodė, jog savi – irgi silpni, irgi netobuli. Tačiau svarbiausia – išgyventi dabar, neišsiduoti, išnešti kailį. Ir galiausiai – pasiduoti pagundai stabtelėti šioje griūtyje, pasiduoti silpnumui klausti, abejoti, ieškoti. Užsikabinti už vienintelio šiaudo – vienintelio pašnekovo, kuris yra visiškai pašalinis ir todėl nepavojingas, nemaloniai keisto, šalto, nieko nenutuokiančio apie mūsų gyvenimą elfo. Nūmenorietis, o ypač Karaliaus žmogus, Šventyklos lankytojas, apmokytas žvalgas mąsto ištikimybės kategorijomis. Ir vienintelis argumentas, kuris jai padėjo šiek tiek pasiteisinti savo akyse – kartu su elfu rasta mintis, kad išdavikas buvo pats Didžiojo Žynio garbinamas Amžinybės Valdovas. Elfas kažką kalbėjo apie sąžinę, bet mano veikėja smarkiai abejojo, ar ją turi. Galiausiai ji pasidavė atkakliems bandymams padėti, sutiko laikinai slėptis pilname nemalonių elfų laive. Bet išplaukti Viduržemėn, kur gyvena, vėlgi, elfai ir be nūmenoriečių vargiai sugebantys tvarkytis menkesnieji žmonės – ne. Nūmenoras – Tėvynė, kokia ji bebūtų, ir privalu padaryti viską, kad jai būtų geriau.
Manyčiau, ji žuvo ganėtinai greitai. Buvo pakankamai nepatyrusi ir vis tokia pat aistringa idealistė.
Ačiū visiems, ačiū meistrams, ačiū Hildai.
Ir tai buvo –
in memoriam. Gal ne tiek žmogui, kiek jį apgaubusiai legendai ir jos prasmei. Kad aš dar kada žaisčiau ne tos lyties, nei jaučiasi, kad turėjo būti, personažą! Turėjo būti Atanvarno –
Aleksandr iš Ninkvelondės –
Whitehaven.